Szöged hírös város

Szöged hírös város

Leírás Elküld Kedvencekhez Nyomtatás

A Móra Ferenc Múzeum állandó néprajzi kiállítása.

Szeged sajátos helyet foglal el a dél-alföldi városok között. A középkor óta fontos vízi átkelőhely és kereskedelmi központ, meghatározó jelentőségű, népes várossá a 19. században vált. Szegedi telepesek vándoroltak a Bácska, a Bánság és a Temesköz újranépesülő tájaira és a Homokhátságra a 19. század végétől. Számos Szeged környéki település is a városhoz tartozó egykori tanyaközpontokból fejlődött, vált önállóvá. Az elszármazottak és a város lakói által alkotott “szögedi nemzet” tagjainak közös kincse az “ö”-ző nyelvjárás, a katolicizmussal átszőtt szokáshagyomány, a dolgosság és az anyavároshoz tartozás eleven tudata. 

A kiállításban hangsúlyos szerepet kap a halászat, a hajóépítő mesterség, a homoki gazdálkodás és az állattartás, a szőlőművelés és a híres szegedi paprikatermesztés, valamint a 19. században felvirágzó és a 20. század derekáig továbbélő, híressé vált kézműiparok: késes, papucsos, kékfestő mesterség bemutatása. Tápé sajátos háziipara, a gyékényszövés, valamint a szegedi nagytáj népének vallásos áhítatát tükröző búcsújárás tárgyai is megjelennek a tárlaton.

A tárgyak mellett archív néprajzi fényképfelvételek és szabadon választható, rövid filmrészletek gazdagítják a Szöged hírös város című tárlat keretében kínált információkat.

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire volt elégedett a programmal:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.159.94.253 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot