Lézer kísérletek

Lézer kísérletek

Leírás Elküld Kedvencekhez Nyomtatás

Lézer kísérletek a Szent-Györgyi Albert Agóra Látványlaboratóriumában.

A lézercsipesz laboratóriumunk egyik büszkesége. Segítségével tudjuk megvalósítani az optikai mikromanipulációt. Fókuszált lézerfény segítségével apró fényáteresztő tárgyakat tudunk megfogni (akár egy csipesszel, innen a név), és nagyon pontosan mozgatni. Az alábbiakban következzen némi ízelítő! 

A lézercsipesz optikai rendszere 

Ezen a videón lehet látni, hogy milyen úton halad keresztül a fény, mire egyszerű infra lézerből lézercsipesszé válik. Látható rajta két nyalábosztó kocka, melyek olyan fényesen ragyognak és az optikai rács is, melyet egy lencsetartó foglalatba tettem, így egy hosszú fekete csőnek tűnik. Látható továbbá a mikroszkóp és a minta, amelyik zölden ragyog, hiszen beletaláltam a lézerrel. 

A kísérlethez egy 150 mW teljesítményű 532 nm hullámhosszú lézert használt a készítő Molnár Milán.ű

Lézercsipesz két nyalábbal 

6 mikrométer átmérőjű műanyag golyókat csapdáztak lézercsipesszel. Két független csapdát hoztak létre, melyekkel mozgatni tudtam a két golyót egymáshoz képest. 

A fenti videóban fényesen ragyogó nyalábosztó kockákkal választotta ketté a lézernyalábot, hogy két egymástól független csapdát hozhasson létre.

Fénymotor és fogaskerékáttétel a Látványlaborban 

Az SZBK-ban készítették ezeket a 16 mikrométer átmérőjű lapátkerekeket. A kerekek közepén található ellipszoid testet lézercsipesz segítségével csapdázni lehet. Kétféle kereket készítettek: az egyik esetében az ellipszoid egyik végére kicsi "szarvakat" tettek, melyek hatására a lézeres csapdában forogni kezdenek. 

Ha létre hozunk két egymástól függetlenül mozgatható optikai csapdát, és egyel-egyel a két különböző struktúrát csapdázzuk, és ezeket egymáshoz képest mozgatjuk, akkor elérhető, hogy az egyik - amúgy a csapdában magában forgó - struktúra, egyfajta fogaskerék áttétel szerint meghajtsa a másikat - amelyik nem forog a csapda hatására, hiszen nincsenek rajta "szarvak".

 

A Szent-Györgyi Albert Agórában mindez élőben is megtekinthető Szegeden.

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire volt elégedett a programmal:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.159.94.253 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot