Karinthy Frigyes: Számadás a tálentomról

Karinthy Frigyes: Számadás a tálentomról

Leírás Elküld Kedvencekhez Nyomtatás

Kiállítás, középpontban Karinthy Frigyessel.

Halandzsa, eszperente, magyarázza a bizonyítványát: ezek a kifejezések mind-mind a legendás író, Karinthy Frigyes „találmányai”, akiről a szegedi Fekete házban látható kiállítás. A tárlat falain folyamatosan felbukkan az író különböző grafikákon, e mellett a Tanár úr, kérem! felborult tantermében, az Utazás a koponyám körül vetítőszobájában és egy kávéházban is kalandozhatnak a látogatók, ahol „az írók eszik egymást”. 

A kiállításon több személyes tárgy, például Karinthy feliratozott fakanala, számos kézirat, jegyzet vagy éppen gyermekkori naplójának rajzai is szerepelnek. A tárlat bemutatja az író nem mindennapi személyiségét, családját, barátait: megtekinthető például az a levelezőlap, melyet jó barátjának, Kosztolányi Dezsőnek küldött a Zeppelin léghajó fedélzetéről.

Karinthy Frigyes munkássága és egész élete rengeteg érdekességet és titkot rejt, melyekre most fény derül. Mindannyian ismerjük az utánozhatatlan, humoros Karinthy-nyelvezetet, az Így írtok ti legendás idézeteit – de azt például kevesen tudják, hogy az író tagja volt a Magyar Amatőr Mágusok Egyesületének is. A kiállításon a Karinthyról készült film- és hangfelvételek várják az érdeklődőket, akik izgalmas játékokkal tehetik próbára saját nyelvi tehetségüket. 

A tárlat a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum vendégkiállítása, mely 2015. december 20-ig látogatható.

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire volt elégedett a programmal:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.80.140.5 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot