Hubay Miklós: Ők tudják, mi a szerelem; Antipygmalion, avagy tudják ők, mi a szerelem?

Hubay Miklós: Ők tudják, mi a szerelem; Antipygmalion, avagy tudják ők, mi a szerelem?

Leírás Elküld Kedvencekhez Nyomtatás

posztromantikus játék
Kisszínház
2014. fenruár 14.
 
„Hubay legjobb drámája az 1959-es egyfelvonásos: az Ők tudják, mi a szerelem. Klasszicista hármasegység, polgári környezet, aránylag kevés szereplő, markáns és egysíkú – emiatt jól játszható – szerepek. A mulatságos csavar tartalmi. A polgári, érzelmileg és szellemileg szűkös, praktikus világba berobban egy elkésett romantikus alak, a zeneszerző Berlioz, hatvanhárom éves létére feleségül akarja venni ideálját, az életét polgári módon leélt nagymamát, akit kamaszként az unokabátyjával való szeretkezés közben lesett meg, s azóta bálványozza, de hiába, mert húsz éve írott levelére az akkor megözvegyült hölgy nem válaszolt, és most sem hajlandó csapot-papot odahagyva Berlioznak utolsó éveire társa lenni.
A szenvedélyt a szereplők nevetése oldja fel; a darab végén a nagymama leánya derék ügyvéd férjének szemére veti, ő miért nem volt képes ennyire szenvedélyesen szeretni. Minden szereplőt egyszerre kell komolyan vennünk és nevetségesnek látnunk. Egyetlen mondat sincs, amely fölösleges rátét lenne. Nincs olyan dialógus, amelyben akár egyetlen szó ne lenne a helyén, amelyből egyetlen vesszőt húzni lehetne. A jól megcsinált darab a maga tiszta – s ezúttal feddhetetlen – lényegében áll előttünk, talán mert az anakronisztikus szenvedély magát a polgári létet relativizálja. A polgári dráma legjobb magyar darabja ez a mű, még éppen a polgári formán belül, azt csak majdnem szétfeszítve.” Spiró György
 
-Alkotók-

ŐK TUDJÁK MI A SZERELEM

Hector Berlioz, halhatatlan - Király Levente
Estella, a szerelme - Fekete Gizi
Charlotte, Estella lánya - Szabó Gabi
Adolphe, Estella veje, ügyvéd - Borovics Tamás
Loulou, az unoka - Bányai Noémi, Ványa Anna
Az új szobalány - Borsos Beáta

* * *
ANTIPYGMALION

Bulcsú - Borovics Tamás
Lívia - Szabó Gabi
Noa Noa

* * *


Díszlet- és jelmeztervező - Molnár Zsuzsa
Súgó - Mészáros Ágnes
Ügyelő-rendezőasszisztens - Bacsa Erika
Rendező - Sándor János

* * *

Játszóhely: Kisszínház

Időpontok:

Hubay Miklós: Ők tudják, mi a szerelem; Antipygmalion, avagy tudják ők, mi a szerelem?    2014. május 17., szombat 19.00    Bérletszünet - Kisszínház (2013-2014)
Hubay Miklós: Ők tudják, mi a szerelem; Antipygmalion, avagy tudják ők, mi a szerelem?    2014. május 16., péntek 19.00    Bérletszünet - Kisszínház (2013-2014)
Hubay Miklós: Ők tudják, mi a szerelem; Antipygmalion, avagy tudják ők, mi a szerelem?    2014. május 10., szombat 19.00    Bérletszünet - Kisszínház (2013-2014)

 

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire volt elégedett a programmal:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.197.127.233 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot