Csak egy Földünk van

Csak egy Földünk van

Leírás Elküld Kedvencekhez Nyomtatás

A Móra Ferenc Múzeum természettudományi gyűjteménye.

Gyűjteményünk egyike a legelső vidéki természettudományos gyűjteményeknek. A természetrajzi osztály főbb elemei (gerinces- és gerinctelen állatok, növények, ásvány és kőzetanyag) már a századforduló idején egységes egésszé álltak össze. Alapjait még a múlt század végén rakta le Reizner János igazgató. 1917-től 1936-ig Czógler Kálmán gyarapította és gondozta a gyűjteményt.

Az álladó munkatárs hiányában lassan széthulló részleget egy váratlan egyéni gesztus mentette meg. Beretzk Péter MÁV főorvos 1936 óta letétként tárolt fehér-tavi madáranyagát 1951-ben örökletét formájában a “Szegedi Állami Múzeumnak” ajándékozta. Az újjászervezés munkálataiban Csongor Győző is tevékeny szerepet vállalt, aki az örökletét kezelőjeként 1952-ben lett a Móra Ferenc Múzeum főállású munkatársa. Marián Miklós herpetológus 1957 és 1974 között új profilokkal bővítette a meglévő gyűjteményt.

Jelenleg 49 399 egyedileg beleltározott tárggyal rendelkezünk, a szekrénykataszteres nyilvántartású anyag 323 890 darabból áll. 

Főbb egységei: kőzet- és ásványtár, herbárium, őslénytani gyűjtemény, puhatestű (Mollusca) anyag, hal- és halcsontváz gyűjtemény, hüllő- és kétéltű (herpetológiai) anyag, madár- és emlős gyűjtemény, fészek gyűjtemény, vízipoloska gyűjtemény, lepkegyűjtemény, bogárgyűjtemény.

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire volt elégedett a programmal:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.159.94.253 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot