A Somogyi-könyvtár 2013. július havi programajánlata

A Somogyi-könyvtár 2013. július havi programajánlata

Leírás Elküld Kedvencekhez Nyomtatás

A Somogyi-könyvtár 2013. július havi programajánlata

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy a központi könyvtár 2013. július 1-13-ig zárva tart. Ez idő alatt a fiókkönyvtárak a megszokott rend szerint várják a látogatókat.

További részletek a Somogyi-könyvtár nyári nyitva tartásáról itt: http://www.sk-szeged.hu/254

PÁLYÁZATOK, JÁTÉKOK:


2013. július 1-től 12-ig:

Shakespeare's Globe Theatre produkciói mozivásznon - kapcsolódó kvízjáték a Somogyiban
Végre Szegeden is láthatóak a világhírű Shakespeare's Globe Theatre produkciói. Ezen a nyáron három darabot tűz műsorra a Belvárosi Mozi. Az eredetileg 2011-be rögzített előadások a maguk teljességében kerülnek a mozivászonra, az immár megszokott HD minőségben, 5.1 térhatású hanggal. A művészi élmény mellett az angol nyelv szépségét is megtapasztalhatják a nézők, mivel autentikus brit kiejtéssel, az eredeti irodalmi angol nyelven folynak az előadások, magyar felirattal.
Július 18-án 19 órától Shakespeare Minden jó, ha a vége jó című darabját láthatja a nagyérdemű Szegeden a Belvárosi moziban.
A Somogyi-könyvtár és a Belvárosi mozi közös játékával a szerencsés megfejtők jegyet nyerhetnek a londoni Globe Theatre előadásaira, melyeket a Belvárosi Mozi közvetít.
További részletek itt: www.sk-szeged.hu/jatekok-palyazatok

2013. augusztus végéig (folymatosan) - helyszín: gyermekkönyvtár
A láthatatlan egri remete - folytatásos játék. Keresd meg és gyűjtsd a kódokat a gyermekkönyvtárban minden hónapban! A játék zárása Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulóján, augusztus hónapban lesz.
További részletek a vetélkedőről: http://www.sk-szeged.hu/1219

PROGRAMOK:

2013. július 16. 16.30 - helyszín: földszinti aula
CIMÉLIA – KÖNYVKINCSEK  –  régi és ritka könyvek Somogyi-könyvtár gyűjteményében című kiállítás ünnepélyes megnyitója. A kiállítást Gábor Miklós farmakológus, professor emeritust nyitja meg.

A tárlat 2013. július 16. és október 9. között látogatható a Somogyi-könyvtár (Szeged, Dóm tér 1-4.) földszinti kiállítóterében.

2013. július 29.  - helyszín: gyermekkönyvtár
„Minden napra 1 kérdés” – Teszteld tudásod és leleményességed 5 héten át! Július 29- augusztus 30-ig minden nap felteszünk egy kérdést. A helyes megfejtést beküldők között augusztus 31-én ajándékokat sorsolunk ki.

2013. július 29. 15.00 - helyszín: gyermekkönyvtár
Könyvről könyvért vetélkedő a 39 kulcs nyomában. A Csontlabirintus.
(Már olvasni tudó gyermekeknek)

2013. július 30.  - helyszín: gyermekkönyvtár
A láthatatlan egri remete. Gárdonyi Géza nyomában. Játékos feladatok egész nap.

KIÁLLÍTÁSOK:

2013. július 15- 31-ig  – helyszín:  1. emelet folyóirat-olvasó
„Csendesebb utakon…” - Kuklis Katalin akvarellkiállítása
A művész így vall a festészetről: „A múltból előbukkanó gyermekkori álom hatására 2005-ben a festészet felé fordultam. Hiszem, hogy amíg élünk soha nem késő önmagunkat, vágyainkat megvalósítani. Képeim a papír és a vízfesték párbeszédével mesélnek a természet tücsökzenével átitatott szelíd varázslatáról. Ezek a szerény eszközök, szelíd színek és formák fejezik ki leginkább lelkem rezdülését, belső világomat…”
Halkan beszélni… és „halkan” festeni… ez vagyok én…
A csendben meghallom a távoli muzsikát, és ettől a hangtól táncra perdül ecsetem, vígan megmártózik a színes kis tavakban és nyomában virágok, fák, távoli tájak, fodros ruhájú felhőlánykák szelíd integetése marad… Ha hangom visszhangra talál, tudom nem hiábavaló, - nem vagyok egyedül – és ez erőt ad ahhoz, hogy tovább álmodjam a mesét…
A Csendesebb utakon című kiállítás témája a fa és „testvérei” a kórók. A fa jelkép, amely összeköti az égi és földi világot, utal az örök fejlődésre, növekedésre, folytonos megújulásra…    
A kóróknak rövidebb élet adatott meg… ők igazi túlélők, bátran dacolnak az őszi széllel… apró kis batyukban őrzik a jövőt – a magokat. Olyan szépek szelíd elmúlásukban… vegyük hát észre őket…”

2013. július 16-tól október 9-ig - helyszín: földszinti aula
CIMÉLIA – KÖNYVKINCSEK  –  régi és ritka könyvek Somogyi-könyvtár gyűjteményében
2013 a könyvtár számára kétszeresen is jubileumi év: 125 éve halt meg az alapító, Somogyi Károly és 130 éve, 1883. október 16-án nyitotta meg Ferenc József a Somogyi-könyvtárt.
Az ünnepi év kiállítása válogatás a Somogyi-könyvtár egyedi ritkaságaiból: Magyarországon unikális és Európában is csak néhány példányban ismert, fennmaradt kötetekből. Néhány, kiemelt példa: látható lesz a Szegeden őrzött, legöregebb kódex, a ’Prágai Misekönyv’ (1492), Dugonics András máig kiadatlan kézirata és könyvtárának különlegesen egyedi darabjai, Liszt Ferenc Szeged javára írt és előadott zongoradarabjának eredeti kézirata (1879) és későbbi kiadása, az egyetlen példányban fennmaradt, rézmetszetű Westhoff kotta (1696) és az e példányon alapuló, későbbi kiadások; az 1657-1659 között Londonban megjelent, hétnyelvű Biblia és a vele kapcsolatos, ún. Váradi  Biblia kiadása (1660-1661); ritka atlaszok és látványos, kézzel színezett XVI-XVIII. századi kiadványok, valamint védett, egyedi, gótikus és reneszánsz kötésekbe bújtatott könyvek.
Külön fejezetet alkotnak majd az első szegedi nyomda (1801), a Grünn nyomda egyedi nyomtatványai.

A kiállítást a kötetek művészi illusztrációinak nagyméretű, poszter-reprodukciói egészítik ki, mintegy tagolják a tárlat egyes fejezeteit. A könyvek ’lapozhatóakká válnak’ azáltal, hogy egy nagyképernyős televízión végtelenített diavetítés lesz látható a kiállított kötetek digitalizált képeiből.

2013 július 16-tó 31-ig – helyszín: 2. emelet
200 éve született Rózsa Sándor - kamarakiállítás
A tárlat a legendás dél-alföldi betyárvezér életének történetét, a személyét övező legendákat és a betyárvilágot könyörtelenül felszámoló Ráday-korszakot mutatja be

2013. július 20. – helyszín: a szegedi Vadaspark
Olvasni érdemes! – mobil könyvkiállítás a szegedi Vadaspark Oroszlánok hava című rendezvényéhez kapcsolódóan. A Somogyi-könyvtár mobil könyvkiemeléssel jelenik meg a program központi helyszínén a Vadasparkban. A látogatók ízelítőt kapnak Afrika természeti kincseiről, a kontinens természetrajzáról, kultúrájáról, valamint növény- és állatvilágáról. Az ajánlott szépirodalmi olvasmányok pedig kalandos útleírások formájában hozzák közelebb az afrikai hangulatot.

2013. július 27. – helyszín: SZTE Füvészkert
Olvasni érdemes! –  kamarakiállítás az SZTE   Füvészkert VI. Lótusz Napok   című rendezvényéhez kapcsolódóan. A Somogyi-könyvtár  A Himalája magyar remetéje: Kőrösi Csoma Sándor és Tibet című kiállításán a látogatók bepillanthatnak Kőrösi Csoma Sándor életébe és munkásságába, Tibet ősi, archaikus világába. Az ajánlott szépirodalmi olvasmányok kalandos útleírások formájában hozzák közelebb Tibet hangulatát.

2013. július 29-től augusztus 10-ig – helyszín: 2. emelet
100 éve született Szőkefalvi-Nagy Béla - kamarakiállítás
Szőkefalvi-Nagy Béla a kolozsvári születésű matematikus a József Attila Tudományegyetem Természettudományi Karának oktatója és kutatója volt.

A 2013. júniusában nyíló kiállítások, amelyek még júliusban is megtekinthetők:

2013. július 24-ig – helyszín: földszinti Internet-tér
Képes ízelítő Európa Kulturális Fővárosaiból - fotókiállítás  a Europe Direct Szeged európai uniós információs iroda szervezésében az Európa Nap alkalmából.
Az Európa Kulturális Fővárosa címet 1985 óta ítélik oda egy vagy két városnak az Európai Unióban. 2010-ben kivételesen három város is büszkélkedhetett ezzel az elnevezéssel, köztük Pécs is. A cím elnyerése kiemelkedő lehetőség, hogy az európai kultúrák gazdagságára, sokféleségére és egyben közös jegyeikre is felhívja a figyelmet. Az Európa Kulturális Fővárosa program célja, hogy elősegítse az egyes európai kultúrák egymással való megismertetését, ezzel is láthatóvá téve az Unió állampolgárai számára az integrációt. 2013-ban Marseille mellett Kassa mutathatja be történelmi örökségeit, művészeti és kulturális sokszínűségét.

2013. július 29-ig – helyszín:  1. emelet folyóirat-olvasó
A 70 évesek (Cseh Tamás, Janis Joplin, Jim Morrison, George Harrison, Mick Jagger, Vangelis)
Ami még közös bennük: a zene. Az a nyelv, amelynél mindegy, hogy az előadó milyen stílusirányzatot képvisel, a befogadó hallgatóság a világ bármely pontján megérti. A kiállítással egy zenei időutazást járunk végig, ahol a könyvtár dokumentumainak segítségével a művészek viharos illetve csendesebb életét, munkásságát mutatjuk be. A tárlatban látható művészek páratlan alkotásai életünknek ma is részét képezikA könyvtár minden rendezvénye ingyenes!

Címkék

 

Vélemények, visszajelzések0 visszajelzés

Még nem írtak véleményt!

Írja meg tapasztalatát, véleményét!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
Facebook profilommal szólok hozzá
Név:

Bejelentkezve Facebookon:
név

Kilépek a Facebookból
Mennyire volt elégedett a programmal:

Tapasztalata, véleménye: A véleményt saját felelősségére írja! A(z) 54.87.170.252 IP címről szól hozzá.

felhasználói szabályzatot